R a d i o F R R a d i o F R
. . . . : : : Daj się ponieść muzyce : : : . . . .
R a d i o F R
FAQFAQ  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  GalerieGalerie  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Coś od kuchni.........Smacznego!!!

 
Odpowiedz do tematu    Forum R a d i o F R Strona Główna -> O wszystkim i o niczym..
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DJ Piotr




Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 46
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Limanowa

PostWysłany: Pon 12:26, 08 Sty 2007    Temat postu: Coś od kuchni.........Smacznego!!!

Przepisy kulinarne od Moniki z Białej Podlaskiej

Skrzydełka po tajsku
Składniki:
-2,5 kg skrzydełek kurczaka
-1 szklanka bulionu drobiowego
-1 szklanki cukru
-1 szklanki sosu rybnego
-1 szklanki drobno posiekanych papryczek chili (bez nasion)
-1 szklanki posiekanego drobno czosnku
-2 łyżki skrobi kukurydzianej
-3 łyżeczki papryki w proszku

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na nasmarowanej oliwą blasze do pieczenie ułożyć skrzydełka, piec przez 45 minut obracając. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, paprykę chili, dusić aż zmiękną. Dodać bulion drobiowy, sos rybny, cukier. Chwilkę pogotować mieszając. W kilku łyżkach zimnej wody rozpuścić skrobię kukurydzianą,. Zagęścić sos. Upieczone udka ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować zieleniną.

Sałatka z ośmiornicą
Składniki:
-2 mrożone ośmiornice /ok. 0.5 kg jedna/
-4 średniej wielkości ziemniaki
-1 główka sałaty lodowej
-2-3 pomidory
-1 duża cebula
-4 cytryny
-4-5 ząbków czosnku
-oliwa z oliwek
-czarne oliwki – opcjonalnie
-sól
-pieprz
-sok z cytryny

Sposób wykonania:
Rozmrożone ośmiornice płuczemy dokładnie i wkładamy do garnka z ćwiartkami cytryny i łyżeczką soli, gotujemy aż woda zmieni barwę na brudnoczerwoną. Zmieniamy wtedy wodę i gotujemy jeszcze raz z solą i cytryną do momentu kiedy skórka zacznie ładnie schodzić z macek. Ugotowaną ośmiornicę studzimy pod zimną wodą i czyścimy do białego mięsa, następnie kroimy na małe cząstki ale nie za drobno.Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę ok 1 cm, to samo robimy ze sparzonymi pomidorami. Cebulę kroimy nieco drobniej, czosnek przeciskamy przez wyciskacz, sałatę łamiemy na drobne kawałki.Łączymy wszystkie składniki przyprawiamy solą i pieprzem sokiem z cytryn lub jabłkowym octem dodajemy oliwę. Podajemy z białym pieczywem lub z grzankami.

Małże w sosie chili z makaronem spaghetti
Składniki:
-2 kg świerzych małży
-25 dkg makaronu spaghetti
-1 szklanki białego wina
-1 szklanki wody
-1 łyżka posiekanego drobno imbiru
-1 łyżeczka ziaren pieprzu
-2 szklanki sosu chili
-1 szklanki bulionu warzywnego
-1 łyżka posiekanej natki kolendry
-1 szklanki prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Małże przebrać, usunąć jeśli się znajdzie otwarte. Pozostałe dokładnie wyszorować. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wino i wodę, dodać imbir i pieprz ziarnisty. Dodać małże, gotować 5 minut. Przykryć rondel i energicznie nim przez chwilę potrząsać, usunąć małże których skorupy pozostają zamknięte. W rondlu podgrzać sos chili wraz z bulionem warzywnym. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać sosem chili. Na makaronie ułożyć porcje małży. Udekorować posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Casoolet w wykonaniu Macieja ze Zbąszynia
Składniki:
-ok. 300 g piersi z kurczaka
-ok. 300 g jagnięciny
-ok.300 g polędwicy wieprzowej
-2 cebulki
-2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
-2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
-łycha mąki
-pomidory z puchy
-kubek białego wina
-odrobinka świeżego tymianku
-2 listki laurowe
-pieprz, sól
-biała fasola z puszki
-200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
-100 g salami

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe, wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę, podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg długości przyrządzania, jesli doda się wszystko razem, to kurczak sie rozleci w drobny mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera, fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
VanLucas




Dołączył: 26 Gru 2006
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw 17:22, 18 Sty 2007    Temat postu:

A może jejecznica? Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Autor Wiadomość
Idiota Edek




Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 138
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/10
Skąd: z brzucha mamusi

PostWysłany: Wto 14:10, 23 Sty 2007    Temat postu:

A wiecie, ze to juz 3 watek o zarciu. Zaczynam sobie wyobrazac jak wyglądacie Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum R a d i o F R Strona Główna -> O wszystkim i o niczym.. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Arthur Theme
Regulamin